ZF yenilikçi çözümlerini sergiledi

Transist 2016 İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı 1-3 Aralık tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’ nde düzenlendi. Şehir içi ulaşım çözümlerinin sergilendiği fuara ZF, otobüsler için geliştirdiği ürünlerinin yanı sıra raylı sistemlere yönelik ürünleri, marin uygulamaları ve telematik çözümlerini içeren Openmatics ürünleri ile katıldı. ZF’nin şehir içi otobüsler için geliştirdiği AVE-130 alçak tabanlı elektrikli portal aks ve elektrik motorlu merkezi tahrik sistemi, Moskova metrosunda kullanılan E-Rail SH-15 F metro şanzımanı ve Openmatics telematik çözümleri standta sergilenen ürünler arasında yer aldı. Fuar standında ziyaret ettiğimiz ZF Services Türk Satış Müdürü Atilla Hassas, sorularımızı yanıtladı.

Transist fuarında hangi ürünleri sergiliyorsunuz? Burada sergilediğiniz yeni bir ürün var mı?

Transist fuarında, geçmiş yıllardakinden farklı olarak, otobüs ürün grubumuzun yanı sıra raylı ve telematik sistemler ürün grubumuza ait ürünler sergiliyoruz. AVE-130 elektroportal aks, şehir içi otobüsler için otomatik şanzıman EcoLife, metro şanzımanı E-Rail SH-15 F ve Openmatics telematik çözümleri ile birlikte Türkiye’de ilk kez tanıttığımız yeni ürünümüz Merkezi Tahrik Ünitesi standımızda yer alıyor.

Fayda ve yenilik anlamında bu ürünlerin son kullanıcıya sağlayacağı avantajlar nelerdir?

Sergilediğimiz ürünlerin tamamı hem son kullanıcıya hem de araç üreticisine verimlilik ve performans yönünden faydalar sunuyor. EcoLife şanzıman için sunulmaya başlanan Start/Stop fonksiyonu yakıt tüketimini düşürmeye yardımcı oluyor. Fuar alanında sergilenen bazı elektrikli otobüslerde görebileceğiniz elektroportal aks AVE-130, tam elektrikli ya da hibrit tüm alçak taban şehir içi otobüs uygulamalarında kullanılabilmektir.

E-Rail SH-15F’nin “hollow shaft” özelliği montaj kolaylığı sağlarken yanal yataklama halkaları sayesinde  şanzımanın ömrü artmaktadır.

IMG_4772 copy

Merkezi Tahrik Ünitesi, 160kg gibi hafif ağırlığı, kompakt yapısı ve planet dişli grubu sayesinde yüksek verimliliği ve performansı ile ticari araçların elektrikli hale getirilmesinde konvansiyonel yöntemlere kıyasla önemli avantajlar sağlıyor. Konvansiyonel bir otobüs ya da taşıma kamyonunun aks tahvil oranını değiştirmeksizin araç üzerinde uygulanabiliyor.

Geniş bir uygulama alanını kapsayan Openmatics telematik çözümlerimiz, lojistik, araç takip, online diyagnoz ve araç içi eğlence sistemlerine yenilikçi bir bakış getiriyor. deTAGtive ile taşınan malın ya da geniş bir alanda bulunan araçların hangi koşullarda ve nerede olduğunu BLE (Bluetooth Low Energy) ile daha uzun menzilli ve daha hassas bir konumlandırma ile tespit edebiliyorsunuz. Bach ünitesi araç takip, online diyagnoz ve modüdler yapıdaki diğer uygulamaları ile son kullanıcının ihtiyaç ve taleplerine özgü çözümler sunuyor. Roadcaster ürünümüz, şehirler arası yolcu taşımacılığında koltuk arkası ekranlara bağımlılığı ortadan kaldırıp, hem yolcunun akıllı mobil cihazı ile kolayca erişebileceği bir multimedya platformu, hem de işletmecilerin maliyetlerini düşüren bir çözüm sunuyor.

Geleceğin toplu taşıma modellerinde elektrikli araçlar önemli yer tutacak görünüyor. Sizin bu konudaki öngörüleriniz nelerdir? Bu konuda yürüttüğünüz ne gibi çalışmalarınız var?

Araçların elektrikli tahrik üniteleri ile donatılması ve e-mobilite, otomotivde gün geçtikçe önemini arttıran ve kendinden söz ettiren trendler. ZF, otomotiv sektöründe öncü olmayı bu alanda da sürdürüyor. ZF hem ticari hem de binek araçlar için elektrikli tahrik çözümleri sunuyor. Fuarda sergilediğimiz Merkezi Tahrik Ünitesi, ZF’nin bu alandaki yenilikçi yaklaşımının somut bir örneği. Türkiye’de toplu taşımanın elektrikli hale gelmesine yönelik ciddi yatırımlar yapılıyor. AVE-130 elektroportal aksımız, ülkemizde hizmete giren elektrikli otobüslerde kullanılıyor. ZF olarak bu alanda Türkiye’de yapılan çalışmalara katkı sağlamaktan mutluyuz.

Geleceğin trendlerinin belirlenmesi noktasında Ar-Ge ve inovasyonun payı tartışılmaz. Sizin ZF olarak bu alandaki yatırımlarınız ne boyutta?

ZF bir vakıf kuruluşudur ve yeni teknolojiler geliştirirken öncelikli hedefi toplum yararını gözetmektir. Sürücü ve yolcu güvenliğini de kapsayan e-mobilite uygulamalarının yanı sıra  fosil yakıtlı uygulamalardaki verimliliği ve elektrikli uygulamaların yaygınlığının artması yönünde ZF’nin önemli Ar-Ge faaliyetleri bulunuyor. ZF her yıl cirosunun yaklaşık yüzde 5’ini Ar-Ge faaliyetlerine ayırmaktadır. Ar-Ge yatırımlarına bir rakam olarak verecek olursak, örneğin 2015 yılında yaklaşık 1,5 milyar Euro gibi bir değere karşılık geliyor.

ZF olarak 2016 yılını nasıl değerlendiriyorsunuz? 2017 yılı hakkında öngörü ve hedefleriniz nelerdir?

2016 yılı ekonomik ve siyasi yönleriyle zor bir yıl oldu. Bu zorluklara rağmen müşteri portföyümüzü genişletmeyi ve yeni ürünleri Türkiye pazarına sunmayı başardık. 2017 yılının 2016 yılından daha istikrarlı geçmesini hem toplumumuzun refahı hem de Türk otomotiv sektörünün güçlenerek büyümesi yönünden arzu ediyoruz. 2017 yılında Türkiye pazarında elektrikli otobüsler gündemde olacak. Bu alandaki artan talebi karşılamak planlarımız arasında yer alıyor. Telematik sistemler yönünden Türkiye’de ciddi bir potansiyel görüyoruz. Openmatics ürünlerimizle 2017 yılında lojistik, araç içi eğlence sistemleri ve araç takip sistemleri alanındaki bu potansiyeli değerlendirmek ve sektörün bu yöndeki ihtiyaçlarına yanıt vermeyi istiyoruz. Ayrıca raylı sistemlerde ve modern zirai araçlarda da çalışmalarımız artarak devam etmektedir.

Sizin eklemek istediğiniz bir şey var mı?

ZF’nin otomotiv haricinde iş makinelerinden zirai makinelere, rüzgâr türbinlerinden CNC tezgâhlarına değin, saymakla bitiremeyeceğimiz alanlarda kullanılan ürünleri bulunuyor. Hareket neredeyse ZF oradadır diyebiliriz. ZF ailesi olarak Türkiye’deki tüm mobilite taleplerini karşılamaya hazırız.

 

Bunları da beğenebilirsin