Maysan Mando Büyüyen İhracatı ile Cari Açığın Kapanmasına Katkı Sağlıyor

Türkiye’de amortisör üretimi yapan ilk şirket olan ve şu anda üretiminin yüzde 70’ini OEM pazarına gerçekleştiren Maysan Mando dünya çapında otomotiv üreticilerine amortisör tedarik ediyor. Her türlü araç için amortisör üretecek kapasitede geniş bir ürün yelpazesine sahip olan şirket yakın dönemde direksiyon ve fren sistemleri üretimine de başlamayı planlıyor. Önümüzdeki yıllarda üretim tesislerindeki otomasyon süreçlerini geliştirerek daha çok sayıda OEM üreticisini müşterileri arasına katmayı hedefleyen şirketin Satış ve Pazarlama Kısım Müdürü Artun Baran, ürün yelpazesine kattıkları yeni ürünlerin etkisi ile hem yurt içi hem yurt dışı pazarlarında satışların ivme kazandığını söyledi ve “İhracatımızın ise büyüyen cirosu ile cari açığın kapanmasında katkı sağlamaya devam edeceği düşüncesindeyiz” dedi.

Firmanızın kuruluşu ve faaliyet alanı hakkında bilgi verir misiniz?

1969 yılında, Maysan adı ile kurulmuş olan Maysan Mando, Türkiye’de amortisör üretimi yapan ilk şirket olarak, Türkiye otomotiv piyasasının gelişiminde etkin bir rol oynamıştır. Şirketin Çukurova Grubu bünyesine katılmasının ardından, 1976 yılında Oyak Renault, Tofaş ve Mercedes Benz Türk gibi başlıca OEM üreticileri de şirketin önemli müşteri listesindeki yerlerini almışlardır. 1997 yılında Güney Kore’li Mando Corporation ile yapılan ortaklık anlaşması kapsamında şirketin adı, yeni dönemin getirdiği kurumsal değişim, yönetim anlayışı ve tasarım/üretim kapasitesindeki gelişimi yansıtacak şekilde Maysan Mando olarak değiştirilmiştir. Mando Corparation ile gerçekleştirilen yüzde 50 ortaklık sonrasında dünya genelinde tüm Hyundai ve Kia projelerinde aktif rol alınmış ve seri üretime geçilmiştir. Mando Corparation dünya genelinde yaklaşık 11 milyon çalışanı olan ve 5.8 milyar dolar yıllık ciroya sahip bir şirkettir.

Kullanıcıya sunduğunuz ürün çeşitliliği hakkında neler söylersiniz? Otomotiv sektörüne ne gibi ürün ve hizmetler sunuyorsunuz?

Maysan Mando’nun ürün gamı günümüzde binek araçlar, hafif ticari araçlar, otobüsler ve ağır kamyonların yanı sıra koltuk, demiryolları ve askeri uygulamalara yönelik geniş bir amortisör yelpazesinden oluşuyor. Amortisör üretimimizin yanı sıra 2019 yılı yatırım planlarımız içerisinde direksiyon ve fren sistemleri üretimini ülkemize getirmeyi planlamaktayız.

Firmanızın sektördeki konumu ve pazarpayı hakkında bilgi verir misiniz?

Şirketin toplam üretiminin yüzde 70 oranındaki bölümü OEM üreticilerine ayrılmış durumda. Şirket üretiminin yüzde 20 oranında bir bölümüyle yurtiçi aftermarket talebini karşılarken, kalan yüzde 10’luk bölümü ise Avrupa başta olmak üzere Rusya, Orta Doğu ve Türki Cumhuriyetlere ihraç ediyor. 2013 yılı sonunda şirketin toplam pazar payı, yurtiçi yenileme pazarında yüzde 50, OEM üreticileri otobüs ve kamyon segmentinde ise yüzde 80’e yakın olmuştur. Maysan Mando günümüzün hareketli piyasa koşullarında başarıyla ilerlemektedir. OEM üreticileri ile köklü ilişkilerini geliştiren Maysan Mando, yeni nesil Clio IV ve Traffic III ve Opel Vivaro modellerinin geliştirilmesi ve seri üretimi için Renault ve General Motors ile anlaşma yapmış ve seri üretime 2014 yılında başlanılmıştır. 2014 yılı ortasında yıllık üretim kapasitesini 4 milyon adetten, 7 milyon adete yükselten Maysan Mando, önümüzdeki yıllarda üretim tesislerindeki otomasyon süreçlerini daha da geliştirerek daha çok sayıda OEM üreticisini müşterileri arasına katmayı amaçlamaktadır.

Aftermarket pazarında 2007 yılına kadar Çukurova Holding bünyesindeki grup şirketimiz BMC Ompaş üzerinden distribütör olarak faaliyet gösterilmekteydi. 2007 yılında alınan kararla Maysan Mando bayi organizasyonu yeniden organize edilerek şu anki bayi sayımız olan 27’e ulaşılmıştır. Aktif saha ziyaretlerimiz, sanayi sitelerinde usta ve perakendecilere yönelik  pazarlama aktivitelerimiz ile yüzde 315 büyüme gerçekleşmiş, 2009 yıllında 350 bin satış adedine sahip olan aftermarket grubumuz 2015 yılında 984 bin adede imza atmıştır. 2016 yılında da yüzde 11 büyüme öngörüsü ile 1 milyon 100 bin satış adedi ile kapanması planlanmaktadır. Bunun yanı sıra satış ve pazarlama ekibimizin önderliğinde kalite, Ar-Ge, üretim gibi departmanlarımızın çalışanlarının da dahil olduğu saha çalışmalarımızla gerek bayilerimizin o bölge ve şehirdeki etkinliği, gerekse rakiplerimizin ve pazarın analizi bizzat tarafımızca gerçekleştirilmekte. 2007 yılından bu güne kadar bayiler, bayi adayları, toptancılar, perakendeciler, servisler ve tamircilerden oluşan yaklaşık 65 bin noktayı ziyaret etmiş durumdayız.

Satış pazarlama organizasyonunuzdan bahseder misiniz? Ürünlerinizi daha çok nerelere pazarlıyorsunuz?

Satış ve pazarlama ekibimiz toplamda 8 kişiden oluşmaktadır. Departman müdürü Sevinç Bilgin Bozyaka, Kısım Müdürlüğü görevini de ben yürütmekteyim, bizim haricimizde 2 arkadaşımız aftermarket, 2 arkadaşımız OEM, 2 arkadaşımız da export aftermarket müşterilerimizden sorumlu olarak görev almaktalar.

Başlıca OEM müşterilerimiz Hyundai Assan, Oyak Renault, Renault-Nissan, GM, HMMC, KIA, Daimler AG, Mercedes Benz Türk, Saf Holland, BMC, Ford Otosan, Tofaş, Anadolu Isuzu, Iveco, Otokar, Karsan, Temsa Global, FNSS, Ege Endüstri’dir. OEM ve aftermarket ürünlerinin ihracatı düşünüldüğünde Avrupa ülkeleri başta olmak üzere yaklaşık 75 farklı ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. İhracatta büyütmek istediğimiz hedef pazarlar arasında başta Rusya olmak üzere, Ortadoğu ve Batı Avrupa’nın bazı ülkeleri yer alıyor.

Markanızın Türkiye otomotiv pazarına bakış açışı nasıldır?

Otomotiv sanayinin son bir kaç yıldır küresel konjonktüre paralel biçimde aşağı yönlü seyreden ivmesi, son dönem içinde gerçekleşen yatırım çalışmaları, OEM’lerdeki yeni projeler ve ihracat hedeflemelerini arttırıcı yönde geliştirilen alternatif pazar stratejileri ile birlikte yükselen grafiğe doğru döndü. 2016 yılının ilk altı ayında paritedeki dalgalanma ve sektörümüzdeki olumsuzluklar dışında yan sanayinin yükselişinin önünde engel oluşturacak bir durum ile karşı karşıya kalınmadığını söyleyebiliriz.

Maysan Mando olarak yılın başından beri yönetsel süreçlerimizdeki değişim ve yenileşim anlayışıyla gerçekleştirdiğimiz iyileştirmeler, paydaşlarımızın güçlenmesine yönelik yapılan çalışmalar sayesinde hiç bozulmayan iş barışımız ile ilk altı ayda sektörümüzde yaşanan olumsuzlukların üstesinden geldik. Ürün yelpazesine kattığımız yeni ürünlerin etkisi ile hem yurt içi hem yurt dışı pazarlarında satışlarımız ivme kazandı. Yılın ikinci yarısında da yükselen rakamlarımızın sürdürülebilir olacağı kanaatindeyiz.

Markanızı rakip markalardan ayıran özellikler nelerdir?

Markamızı rakiplerimizden ayıran en büyük özellik Türkiye’de üretim yapıyor olmamızdır. Kalitemiz ve rekabetçiliğimiz yeni projelerimizin de devreye girmesiyle zirvede tutacak. Bunun yanı sıra Ar-Ge merkezimizin kazanmış olduğumuz büyük OEM projelerinde aldığı patent ve faydalı modellerler ile ülkemizin GSYH’na katma değer yaratmaya devam edeceğiz. OEM müşterilerimizin haricinde sürekli büyüme oranı gösteren yurtiçi aftermarket satışlarımız ile pazar liderliğimiz devam edecek. İhracatımızın ise büyüyen cirosu ile cari açığın kapanmasında katkı sağlamaya devam edeceği düşüncesindeyiz.

2016 yılı içerisinde yurt içi ve yurt dışı aftermarket müşterilerimiz hedeflenerek, binek ve hafif ticari grupta 143 farklı ürün, ağır ticari grupta ise 65 farklı yeni ürün referansı ürün yelpazemize eklenmiş durumdadır. Maysan Mando olarak Türkiye’de yeni geliştirdiğimiz tüm ürünlerin yapısal ve ömürsel tüm testleri kendi bünyemizde yapılabilmektedir. Test merkezimiz global projelerimizde de ortağımıza ve tüm OEM müşterilerimize hizmet vermektedir.

Kalite politikanızdan bahseder misiniz?

Şirketimiz, ISO 9001: 2000 Kalite Yönetim Sertifikası ve ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Sertifikaları’nın yanı sıra ISO TS 16949: 2002 Kalite Sertifikası’na da sahiptir. 2008 yılında Ford tarafından Q1 sertifikası verilen Maysan Mando ayrıca Nisan 2009 yılında Avrupa Kalite Yönetim Vakfı (EFQM) tarafından Başarı Ödülü’ne layık görülmüştür. 2011 Nisan döneminde alınan, Hyundai Motor Company tarafından dünyadaki başarılı tedarikçilerine verdiği ‘5 Star’ ödülü ile birlikte, yıllardır yapılan ciddi kalite yatırımlarının mükafatına ulaşmıştır.

Yurt içi bayilerinizle ne şekilde bir araya gelmektesiniz?

Yurtiçi bayilerimizin tamamı Genel Müdürümüz Anıl Yücetürk’ün de katılımıyla her yıl düzenli olarak ziyaret edilmektedir. Aftermarket sorumlusu arkadaşlarımızda her yıl düzenli olarak gerçekleştirdikleri bayi ziyareti ve saha çalışmalarında düzenli olarak bayilerimizle yüz yüze toplantılar gerçekleştirmektedirler. Bunun yanı sıra artık geleneksel hale gelen Maysan Mando Bayi İletişim Toplantıları her yıl farklı bir ülkede gerçekleştirilmektedir. 2010 yılında ilk olarak Bursa’da düzenlenen bayi iletişim toplantımız takip eden yıllarda 2011 Kıbrıs, 2012 St. Petersburg, 2013 Dubrovnik, 2015 Moskova, 2016 Barselona’ da gerçekleştirilmiştir.

Bunları da beğenebilirsin