“2018 yılı çok daha iyi olacak”

2018 yılı, genel olarak 2016 ve 2017 yıllarına göre daha iyi geçti diyebiliriz. Toplamda 18.500 adetlik bir pazardan söz ediyoruz. Bu yıl bir önceki yıla göre daha iyiyiz. 2018 yılında da her türlü daralmaya rağmen aynı bekleyiş içerisindeyiz. Birçok alanda kendi pazar payımıza bakıyoruz. Bu yıl %9.1 ile bitirdik. Çekici pazarında rekor kırdık. Bu yıl da büyümemizi koruyup üstüne çıkmaya çalışacağız. Kamyonda da aynı şekilde büyümemizi sürdürmek istiyoruz. 2017’yi biz umduğumuzdan iyi geçirdik. 2018’in de 2017’den daha iyi olacağını umuyoruz.

Sektöre genel olarak baktığınızda çekiciler ve kamyonlar olarak iki bazda görmeniz mümkün.

Pazar daraldığında kamyon satışları artıyor. Pazar genişlediğinde ise çekici satışları artıyor. Uluslararası alanda toplam entegral lojistik açısından bakarsanız biz uluslararası taşımacılıkta iyiyiz. İkincisi dövizin devalüasyonu Türk firmalarının maliyetlerini olumlu etkiliyor. Yurt dışı fiyatları artıyor. Bu da pazarı olumlu etkiliyor. Dolayısıyla geçen yıl her türlü olumsuzluğa rağmen biz uluslararası alanda da büyük projelere imza atık.

2018’de görünen o ki zor günler geride kaldı. Euro 5 – Euro 6 geçişinden artan talep, politik gerilimler nedeniyle iki yıldır düşük giden ekonomi söz konusu. Tahminimce ertelenen bir talep var. Bu yıl onun gerçekleşmesini umabiliriz. Onun için en muhafazakar düzeyde 2018’de 20 bin adedi göreceğimizi düşünüyoruz.

Sektörün geneli hakkında markamız dışında pek konuşmuyoruz. Doğuş Otomotiv Türkiye’nin en büyük otomotiv şirketi olarak 3 dalda var biliyorsunuz. Değer zincirinin dışında otomobil, hafif ticari ve ağır vasıta. Ama genel görüş şu ki otomotiv sektörü ithalatın ihracatı karşılama oranı en yüksek sektörlerden biri. İthalatı çok iyi gözükse de dev bir ihracat üssü konumundayız. Özellikle sadece bitmiş ünitelerde değil, biliyoruz ki parça tedariğinde de bu şekilde. Bu da yine devalüasyon nedeniyle, kur avantajı nedeniyle otomotiv sektörü de daha iyi bir yıl geçirecek.

 

 

Bunları da beğenebilirsin