Gerçekten yeni ECU gerekiyor mu?

Aşağıdakilerden herhangi biri tanıdık geliyor mu?

  • “Başka her şeyi kontrol ettik, sorun treyler ECU’sunda olmalı.”
  • “İletişim kuramadığımız için değiştirdik. Yenisinde de aynı şey oldu, biz de başka bir modül taktık.”
  • “Sensörü zaman zaman arıza veriyordu, biz de ECU’yu değiştirdik. Yenisinde de aynı şey oluyor.”

Peki ne yapmalısınız? İlk olarak doğru bir teşhis yapmanız gereklidir. Bunun için normalde iyi bir hizmet sağlayıcıdan yararlanabilir, kendi güvendiğiniz bilgisayarlı sisteminizi kullanabilir veya treylerlerinizdeki Knorr-Bremse Treyler Bilgi Modülünü (TIM) kontrol edebilirsiniz.

Servis işlemini başkasına yaptırıyorsanız, kendilerinden bir arıza raporu isteyin. Doğru teşhisi ancak bu şekilde koyabilirsiniz. Arıza raporu çok basittir, kayıtlı ve aktif haldeki arızaları gösterir. Aktif arızalar, şu anda soruna neden olan arızalardır. Bu arızaları gidermek ve arıza lambasını söndürmek için gereken işlemleri yapmanız gerekir.

Aktif olmayan arızalar, daha önce soruna neden olan arızalardır. Bunlar bir soruna neden olmaz ve uyarı lambasının yanmasına neden olmaz. Ancak ne olup bittiğine dair ipuçları verebilirler. Kilometre bilgisi ve diğer bilgiler, eylem planı oluşturmanıza yardımcı olur.

ECU’yu değiştirmeden önce hem paranızı, hem de ruh sağlığınızı korumak için aşağıdaki noktaları kontrol edin:

İletişim yok

İlk olarak, treylere güç vermek için hangi elektrik kaynağı kullanılmaktadır? Yanıtınız kamyon ise, bunu unutun! Arızalı olduğunu düşündüğünüz bir treyler üzerinde saatler veya günler boyunca çalışarak sonunda arızanın kamyonda olduğunu görebilirsiniz. Sağlam olduğu kanıtlanmış bir güç kaynağına ihtiyacınız vardır. Bir akü takviye ünitesi veya birbirine bağlı iki aküden yararlanabilirsiniz. Bu noktada çok sayıda sorun ortadan kalkacaktır.

Bazen aktif arıza yoktur ancak “düşük voltaj” ve “hız bilgisi alınca besleme” durumları kaydedilmiş olabilir. İkinci durumu çözmek kolaydır, sistem yalnızca tekerlek hızını gördüğünde güç alır. Arızanın nedeni ISO7638 güç kaynağının arızalı veya eksik olması fakat stop lambalarından (ISO1185) iyi bir besleme gelmesidir. Normalde, dahili modül arızalarında “hız bilgisi alınca besleme” arızasını gördüğünüzde yapılacak en iyi şey bu arızayı silmektir. Bu gerçek bir sorunsa, kısa süre sonra tekrar görülür. Test sürüşü yaparak bunu teyit edebilirsiniz.

PC arıza teşhis sistemi, treyler ile iletişim kurabilmek için bir PC’nin veri portuna ihtiyaç duyar.

Yakın zamanda bu portu kullanan bir yazılım yüklediyseniz (kamera, telefon yazılımı gibi) PC veriyi kaybedip hatalı sürücüyü kullanıyor veya kameraya bağlanmaya çalışıyor olabilir. Aynı şey USB adaptörleri için de geçerlidir. Bunun yanıtı, mümkünse her zaman bu iş için ayrı bir port kullanmaktır

Sistem

Güç kaynağı sağlamsa ve PC 10 dakika önce çalışır haldeyse, yalnızca iki şeyden şüphelenebiliriz: kablolar ve ECU. İkisinden biri, iletişimi durdurabilir. İlk olarak ECU’yu kontrol edin. Fren pedalına basılı tutun ve güç kaynağını/kontağı açın. Valften tıkırtı şeklinde çalışma sesi duymanız gerekir. Bunu duyuyorsanız ECU çalışıyordur.

ECU ile iletişim kurmaya çalışın. İletişim yöntemi treylerin değil, ECU’nun üretim tarihine bağlı olarak değişir. Tüm ECU’lar arıza teşhis soketi üzerinden iletişim kurmaktadır ancak günümüzde birçok treyler üreticisi ISO7638 CAN arıza teşhis hattını kullanmaktadır.

Arıza teşhis soketi ile yedek bir güç soketi ve yedek bir ECU bulundurmak yararlı olacaktır. Bunları kullanarak sistemin çalışmasını engelleyen şeylerden birini ortadan kaldırabilirsiniz.

Örneğin yedek ECU ile orijinal soket çalışıyorsa, eski ECU arızalıdır. Orijinal ECU yedek soket ile çalışıyorsa eski soket arızalıdır (hem CAN, hem de arıza teşhis soketini denemeyi unutmayın). Genellikle yedek soketi kullanmak işe yarar ve sonradan takılan bir ISO7638 soketinin kablolarında sorun olduğunu görebilirsiniz.

Kaç kez, bir valf değiştirilirken bile treylerinizin haftalar boyunca park halinde beklediğine ve sonrasında başka bir valfte hava kaçağına tanık oldunuz? Bir aracın yola dönememesinin maliyeti gerçekte nedir? Treylerde EBS’ nin yanı sıra TIM’ in de takılı olmasını sağlamak düşünmeye değerdir, böylece zararı ciddi şekilde azaltabilirsiniz.

Yararlı bilgiler

  • ECU’dan aldığınız bilgi dosyasını tekrar yüklemenizin, çalışması üzerinde bir etkisi olmayacaktır. Bu aşamaya geldiğinizde sorun varsa, devam ettiğinizde de sorunlu olacaktır.
  • Sensör arızası (belki de en sık görülen arıza) ile ilgili belirsizlikler, arıza teşhisini zorlaştırır. “Sensör arızası var” demek, ancak valfte kaçak var demek kadar yararlı olmaktadır. Knorr-Bremse yaklaşık 35 farklı sensör arızası olduğunu kabul etmektedir. Ancak endişelenmeyin, bu şirketin size yardımcı olacak teknik destek hizmetleri bulunmaktadır.
  • Treylerin ISO soketi varsa, çekici araç ile uyumlu olmalıdır.
  • Arızalı bir ECU’yu değiştirmek 90 dakikadan kısa sürmelidir. Ancak unutmayın, modülün programlanması da gerekir.

 

Bunları da beğenebilirsin