Arkas, simülasyonla eğitim veriyor

Denizcilikte ulusal ve uluslararası çapta yaşanan kazalar, eğitimin sektör açısından önemini her geçen gün artırıyor. Bu kapsamda, Türkiye’nin en büyük konteyner gemi filosuna sahip Arkas, gemilerinde görev yapan kaptanların teorik ve pratik eğitimleri için bir program hayata geçirdi. Köprüüstü Simülatör Uygulaması ile kaptanların acil durumlara alışkanlık kazanabilmeleri, seyir ve manevra yeteneklerinin artırılması hedefleniyor. Uygulama, Arkas’ın güvenlik ve personel eğitimine yaklaşımını göstermesi açısından da önem taşıyor.

Yapılan araştırmalara göre yazılı eğitimlerde yüzde 10, işitsel eğitimlerde yüzde 20, pratik ve uygulamalı eğitimlerde yüzde 70 kalıcılık sağlanması göz önüne alındığında en iyi eğitimin simülasyon ile verilebildiği ortaya çıkıyor. Ön çalışmaları 2016 yılının ilk aylarında başlayan simülasyon eğitimleri Dokuz Eylül Üniversitesi iş birliği ile Nisan 2017’den beri uygulanıyor. Bu alanda Türkiye’de ilk defa kullanılan Köprüüstü Simülatör ile Arkas, yalnızca kendi filosunun değil sektörün de gelişimine katkı sağlıyor.

Hedef Minimum Hata

Simülasyon eğitimleri ile kaptanların; durumsal farkındalıklarının ve acil durum reflekslerinin geliştirilmesi, bilişsel dayanıklılıklarının artırılması, teknik bilgilerinin pekiştirilmesi, hızlı ve doğru karar verebilmeleri, kriz yönetiminde deneyim kazanmalarıyla, Türk Boğazları gibi tehlikeli seyir alanlarında olağanüstü manevralara yönelik tecrübe kazanmaları, köprüüstü kaynak yönetimi artırılması ve hata oranının minimuma indirilmesi hedefleniyor. Eğitimlerde Arkas Deniz Ticaret Filosu’nda görev yapan ve kaptanlığa terfi adayı olan 2. Kaptanlar, filoya yeni katılmaya aday kaptanlar ve mevcut filo kaptanları olmak üzere uygulamaya alınan gemi adamlarının geliştirilmesi gereken yönleri saptanarak bu alanda ilerlemeleri için adımlar atılıyor.

 Geri Bildirim

Şimdiye kadar toplam 102 kaptan ve kaptan adayının değerlendirildiği Köprüüstü Simülatör Uygulaması, kişinin konsantrasyonu da göz önünde bulundurularak her katılımcı için bir gün ayrılarak gerçekleştiriliyor. Değerlendirme, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Arkas gözlemcileri tarafından belirlenmiş olan 160 kriter üzerinden ayrı ayrı yapılıyor ve sonuçlar katılımcıya geri bildirimlerle desteklenerek iletiliyor.

Bunları da beğenebilirsin