2020 yılında “Project Future” yapılanmasına gidiyoruz

Türkiye’deki otomotiv pazarındaki daralmayı otobüs, kamyon ve otomobil fark etmeksizin her alanda yaşadık. Kur farklılıkları ve piyasadaki dalgalanmalardan dolayı Türkiye iç pazarında satışlarda düşüşler gözlemledik. Ticari araç grubunda, 2019 yılı Ocak-Aralık döneminde üretim yüzde 9 seviyesinde daralırken, ağır ticari araç grubunda yüzde 18, hafif ticari araç grubunda yüzde 8 oranında azaldı. 2018 yılı Ocak-Aralık dönemine göre ticari araç pazarı yüzde 33, hafif ticari araç pazarı yüzde 32 ve ağır ticari araç pazarı yüzde 38 azaldı. 2015 yılına göre kıyasladığımızda ise ağır ticari araç grubunda yüzde 78 seviyesinde bir daralma gözlemliyoruz.2019 yılı Ocak-Aralık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 5 oranında azalırken, otomobil ihracatı da aynı oranda azalma gösterdi. Bu dönemde toplam ihracat 1 milyon 252 bin 586 adet, otomobil ihracatı ise 828 bin 744 adet düzeyinde gerçekleşti.

Hem küresel ölçekteki pazarlarda hem de Türkiye pazarında yaşanan daralmayı ürün gruplarımız özelinde Mercedes-Benz Türk olarak hissettik. Buna rağmen kamyon, minibüs, şehirlerarası otobüs ve 9 kişilik araç kategorilerinde 2019 yılını lider olarak kapattık.

Hoşdere Otobüs Fabrikamız, 2019 yılında üretimine kesintisiz devam etti ve toplamda 4.134 adet otobüs üretti. Başta Batı Avrupa ülkelerine olmak üzere üretimin yaklaşık %96’sını ihraç ederek 2019 yılında 3.985 adetlik otobüs ihracatı gerçekleştirdik. 1968 yılından bu yana toplam 93.000 adet otobüs üreterek, şirketin otobüs ihracat hacmini ilk ihracatın yapıldığı 1970 yılından bu yana toplam 58.000 adede ulaştırdık. Türkiye’de ürettiğimiz kamyon ve otobüslerimizle 2019 yılında ülke ekonomisine sağladığımız ihracat geliri 1,3 milyar avroya yaklaştı.

Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası ise 2019 yılında 12.456 adet kamyon üretti. Şirketin bu yılki toplam kamyon ihracatı 12.342 adet olarak kaydedildi. Kamyon üretimine başladığımız 1986 yılından bu yana toplamda 276.000 adet kamyon üreten şirketimiz, bugüne kadar toplam 68.000 adet kamyon ihraç etti. 2019 yılında da Türkiye’de ürettiğimiz kamyon ve otobüslerin ihracatından elde ettiğimiz gelirle ülke ekonomisine katkımızı aralıksız olarak sürdürüyoruz. Türkiye’den ihraç edilen her 2 otobüsten 1’i ve her 10 kamyondan 9’u Mercedes-Benz Türk tarafından ihraç ediliyor.

Sadece iki ürün grubunun ihracatıyla değil, “Ar-Ge ve Bilişim Teknolojileri” alanlarında yurt dışına sağladığımız hizmetlerle de Türkiye’nin hizmet ihracatına katkıda bulunuyoruz.

 2019 yılı içinde Aksaray’da 275.000’inci kamyonumuzu, Hoşdere’de de 90.000’inci otobüsümüzü banttan indirdik. Bu yıl ayrıca, 2009’dan bu yana Mercedes-Benz Türk’ün kamyon ve otobüs alanındaki 2. el faaliyetlerini sürdüren TruckStore ve BusStore markalarımızın 10. yılını kutladık. Sadece bu markalarımız çatısı altında 10 yılda yaklaşık 20.000 ticari araç satışı gerçekleştirmemizin yanı sıra; 17 farklı ülkeye ihracat yaparak Türkiye ekonomisine katkı sağladık. Artan araç çeşitliliğimize paralel olarak yedek parçaları araç sahiplerine çok daha hızlı ve eksiksiz bir şekilde ulaştırmak adına 8 milyon avroluk teknoloji ve inovasyon yatırımımızla Türkiye’nin En Büyük Yedek Parça Dağıtım Merkezleri’nden birini hizmete aldık.

Ardımızda bıraktığımız yılda sadece ürün özelinde değil, servis ve hizmet sağlayıcılığı alanında da çok sayıda yenilik sunduk. Ana şirketimiz Daimler AG’nin küresel ağı içerisinde çok önemli bir konuma sahip olan Hoşdere Ar-Ge Merkezi’nde otobüs Ar-Ge alanında LF/RF karoseri, dış donanım ve aerodinamik hesaplamalar, iç donanım, iç aydınlatma konseptleri, dokümantasyon, elektrikli konfor sistemleri, kablo demetleri ve diyagnoz/bağlanabilirlik, dayanım ve yol testleri gibi yetkinlikleri üstlenmeyi sürdürüyoruz. Otobüs alanındaki bu kapsamların tamamı Hoşdere Ar-Ge Merkezi’nde geliştiriliyor ve ayrıca Daimler’in Mannheim, Ulm ve Ligny gibi fabrikalarında üretilen tüm araçların sorumluluğu da yine bu merkezden yürütülüyor.

Kamyon Ar-Ge alanında ise merkezimizin küresel sorumlulukları arasında genel araç konsepti, mekatronik, şasi, kabin ve hesaplama & simülasyon bulunuyor. Aksaray Kamyon Fabrikası’nda bulunan Ar-Ge Merkezi’mizde ise küresel ölçekte tüm Mercedes-Benz kamyonların fiziki yol testlerini gerçekleştiriyoruz. Bu merkez tarafından onaylanmayan bir Mercedes-Benz kamyon dünyanın hiçbir yerinde yola çıkamıyor. Sadece Mercedes-Benz Türk Ar-Ge ekiplerinin Türk ve Alman Patent & Marka kurumlarına ulusal ve uluslararası ölçekte otobüs alanında 79 adet, kamyon alanında ise 77 adet patent başvurusu bulunuyor. Başvuruları kabul edilen pek çok yeniliğimiz Türkiye’de geliştiriliyor ve küresel ölçekte uygulanıyor. Bu bizim için büyük gurur verici bir gelişme.

Son dönemde Daimler otobüsleri için küresel olarak ilk defa yeni şehir içi araçlar için bir tavan konsepti ve tekstil hava kanalı geliştirdik. Bu sayede hem hafiflik ve pratiklik hem de ağırlık merkezinin yere yakınlaştırılmasını sağladık. Daha modüler olan bu tekstil hava kanalları sayesinde lojistik açıdan da verimlilik elde ettik. Otobüs Ar-Ge ekibimiz, CNG’li otobüsler için bu Ar-Ge faaliyetini bir adım daha ileriye taşıyarak tekstil kaplı tavana sahip modeller geliştirmeye başladı. Yaklaşık %40 hafiflik sağlayan bu Ar-Ge çalışması sonrasında aracın işletme maliyetleri de düşürüldü.

Hafif Ticari Araçlar Grubu’nda ise yeni Sprinter ve V6 motorlu X-Class lansmanları ile yılı başarıyla kapattık.

 2020 yılında şirket içerisinde yeni bir yapılanmaya gidiyoruz. Project Future olarak adlandırdığımız bu projeye göre; Mercedes-Benz Türk’ün ana şirketi Daimler AG, yeni mobilite çağının sunduğu fırsatları daha iyi değerlendirebilmek, müşteri memnuniyetini ön planda tutup, ürün ve hizmet tedarikçisi olarak sektördeki konumunu daha da güçlendirmek için yeni bir kurumsal yapıyı hayata geçirdi. Daimler AG çatısı altında yasal olarak bağımsız üç şirket yapısına geçiliyor. Otomobil ve Hafif Ticari Araç grubu, “Mercedes-Benz AG”, Kamyon ve Otobüs grubu, “Daimler Truck AG” ve Daimler Finansal Hizmetler grubu ise “Daimler Mobility AG” şirketleri altında toplanıyor. Türkiye’de de aynı şekilde yapılanmamızı tamamladık. Otomobil ve Hafif Ticari Araçlar ile Kamyon ve Otobüs ürün gruplarının faaliyetleri 2 ayrı şirket yapısı altında devam edecek. Bu doğrultuda kamyon ve otobüs ürün gruplarımızın faaliyetlerini, “Mercedes-Benz Türk A.Ş.” adı altındaki mevcut şirket yapısında sürdürmeye devam ederken, otomobil ve hafif ticari araçlar ürün gruplarımızın faaliyetlerini ise 9 Nisan 2019 tarihinde kurulan “Mercedes Benz Otomotiv Ticaret ve Hizmetler A.Ş.” şirketimiz bünyesinde yürüteceğiz.

 

Bu yeni yapılanmamızın ardında, şirketimizin geleceğini güvence altına almak ve yeni mobilite çağında konumumuzu en etkin şekilde korumak ve güçlendirmek yatıyor. Bunlardan da öte, tüm çalışanlarımız için güven sunan bir gelecek oluşturmayı hedefliyoruz. Rekabet gücümüzü artırmak ve büyüme fırsatlarını her daim değerlendirmek için teknolojik, kültürel ve organizasyonel olarak sürekli gelişmek istiyoruz. Hedeflerimiz doğrultusunda, küresel şirket olmanın avantajlarını korurken hızlı ve çevik olmamızı sağlayan bir kurumsal yapılanmaya ihtiyacımız var. Yeni kurumsal yapılanmamız ile Daimler AG’nin liderliğinde üç güçlü organizasyon içerisinde faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Şirket içindeki yeni yapılanmamızla müşterilerimize çok daha hızlı ve pratik çözümler sunarak; kalitemizi her zamankinden daha üst seviyeye taşımayı planlıyoruz.

2020 yılında aynaların yerini kameraların aldığı MirrorCam teknolojili Yeni Mercedes-Benz Actros modelimizi satışa sunuyoruz. Ayrıca Hoşdere Otobüs Fabrikamızın 25. yılını da kutlayacak olmanın gururunu yaşıyoruz.

 Kamu Bankaları tarafından ekim ayında yürürlüğe alınan ‘Yerli Üretime Özel Taşıt Kredisi’ sayesinde kamyon ve otobüs satışlarımız olumlu bir ivme yakaladı. Bu desteğin 2020 yılının ilk 3 ayında da devam etmesi kararını memnuniyetle karşılıyor, yıl boyunca sürdürülmesini temenni ediyoruz. 2020 yılında hem iç pazarın hem de ihracat pazarlarının yavaş ama emin adımlarla yükselişe geçeceğine inanıyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bunları da beğenebilirsin