2020 İntermobil açısından yine dinamik bir yıl olacak

Kapsamlı ve doğru bir değerlendirme yapabilmek için müşteri gruplarına göre yılın iki yarısını farklı değerlendirmek gerekiyor. Öncelikle üreticiler için 2018 yılına benzer bir yıl oldu. İhracat yapabilen firmalar için gelişmeler olumluydu ancak iç piyasada talep 2018’de olduğu gibi çok düşük seviyedeydi. Satış sonrasına baktığımızda ise ilk 6 aylık dönemde 2018’in son çeyreğinde başlayan belirsizlik ortamı hakimdi ve bayiler temkinli mal alımına devam ettiler. Ancak Temmuz ayı ile beraber gözle görülür bir şekilde talep artmaya başladı ve sonuç olarak iş hacmi arttı. İntermobil olarak doğru hamlelerle 2019 yılını iyi geçirdiğimizi söyleyebiliriz. Mevcut işlerimiz dışında tedarik zinciri yönetimi sayesinde hizmet gelirimizi arttırdık. Bazı markalarda birkaç yıldır yaptığımız yatırımların karşılığını aldık.

2019 yılındaki en önemli yatırımımız Uzak Doğu araç grubuna hitap eten ioto markamızı hayata geçirmek oldu. OEM ve OES üreticilerinin tercih ettiği yüksek teknolojiye sahip fabrikalarda üretilen ioto ürünlerini, öncelikli olarak Türkiye pazarı olmak üzere Avrupa, Rusya, Türki Cumhuriyetler, Orta Doğu ve Afrika pazarlarına sunmayı hedefliyoruz. Bu yılı ekibi oluşturmak, ürün gamını tamamlamak, markanın bilinirliğini artırmak ve müşterilerimize İntermobil’in değerlerini anlatmakla geçirdik. 4 Nisan tarihinde Automechanika İstanbul’da lansmanını yaptığımız ioto’nun Bilgilendirme ve Tanıtım Toplantısı’nı 21-23 Kasım tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirdik. ioto markasının ilk yılını değerlendirdiğimde istediğimiz şekilde başlangıç yaptığımızı söyleyebilirim.

2020 yılının olumlu olacağına inanıyorum. Bu beklentimi söylerken artık ülkemizde herhangi bir seçim süreci yaşamayacağımıza, hem politik hem ekonomik olarak daha öngörülebilir bir yıl olacağına inanarak söylüyorum. Yurt dışı pazarlarda bir nebze daralma olacak olsa da iç piyasadaki talebin artacağını tahmin ediyorum. 2 yıldır ertelenen ihtiyaçlar 2020 yılında gerçekleşecektir. İntermobil açısından yine dinamik bir yıl olacak. WABCO’da açık ara lider olduğumuz treyler pazarında pozisyonumuzu daha da güçlendireceğiz. Ford Otosan’ın geliştirdiği şanzımanda kullanılan WABCO AMT sisteminin devreye alma süreci bizim için önemli projelerden biri olacak. Continental VDO dijital takograf satışlarımızın ciddi oranda artacak. VALX dingil satışlarımızın 2020’de istediğimiz seviyeye gelmesini bekliyoruz. Ayrıca geçen yıl başladığımız ioto markası için de çok kritik bir yıl olacak. 2020 yılında hedefimiz; alanında en önemli oyunculardan biri olmak olacak.

Otomotiv sektörünün her alanında çok önemli değişikliklerin olduğu bir döneme giriyoruz. Megatrendler artık otomotiv sektörünü değiştirmeye başladı. Her geçen yıl daha çok elektrikli araçları, sürücüsüz araçları ve bağlantılı araçları görüyor olacağız. Alternatif yollar bulunacak olsa da ticaret devam ettiği sürece ticari araçlara ihtiyaç da devam edecek. Dönemsel daralma olmasını doğal karşılamalı ve hazırlıklı olmalıyız ancak benim görüşüm özellikle Türk ticari araç sektörünün önümüzdeki 3 yılı çok olumlu etkileneceği yönünde. Üretim konusunda çok verimliyiz, yeni teknolojileri araçlarımıza çok hızlı entegre edebiliyoruz ve tecrübeli iş gücümüz var. Devlet teşvikleri olabilecek en üst seviyede. Bu etkenlerin üzerine bir de son birkaç yılda birçok üreticimizin iç pazarın daralmasıyla yeni pazarlara ihracat yapabilir duruma gelmesinin orta vadede çok büyük avantaj yaratacağına inanıyorum.

Bunları da beğenebilirsin