Ticari araç satışlarına ÖTV katkısı

Altı başlıkta KDV ve ÖTV indirimlerinin uygulamaya alınacağını açıklayan Albayrak, “otomotiv sektöründe 1600 cc altı motorlu araçlarda var olan ÖTV uygulamasında 15’er puanlık indirime gidiyoruz. Ticari araçlarda ise KDV oranlarını yüzde 18’den yüzde 1’e indiriyoruz” açıklamasını yaptı. Ancak 120 bin TL ve üzerinde çıplak fiyatı olan otomobillerdeki ÖTV oranı yüzde 60 olarak kaldı ve değiştirilmedi. Bu durumundan da etkilenenler genel olarak premium otomobil markaları oluyor. Yapılan bu ÖTV ve KDV indirimi yıl sonuna kadar geçerli olacak.

OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu’nun ÖTV İndirimi değerlendirmesi şu şekilde;

Bugün açıklanan 1600 CC altı motorlu Binek araçlarda ÖTV uygulamasında 15’er puanlık indirimi mutlulukla karşılıyoruz. 2018 yılı otomotiv sektöründe Pazar hiç beklenmedik bir şekilde ilk 10 ayda yüzde 30 civarında daraldı, oysa yıl başlarken beklentimiz bir önceki yıla yakın rakamlarda 900-950 bin seviyelerinde gerçekleşeceği yönündeydi. Özellikle Eylül ayında daralma yüzde 68’i bulmuştu, Ekim ayında ise daralma yüzde 70’in üstüne çıktı.

Ekonomimizin en büyük sektörlerinden bir tanesi olan otomotiv sektöründe uygulanan bu ÖTV indirimini çok olumlu buluyoruz. Otomobil fiyatlarında artan kur baskısının azaltılmasında da etkisi olacaktır.

ÖTV düzenlemesi sonucu ilgili araçlara yaklaşık olarak 10.000 TL’den 21.500 TL’ye kadar indirim yansıyacaktır.

Özellikle pazarda satışların yoğunlaştığı Kasım-Aralık ayında gerçekleşecek bu indirimin son derece olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. Yeni araç almak isteyenler için de önemli bir teşvik olacaktır. Markalar da şu anda çok iyi kampanyalar düzenlemiş durumdalar, ÖTV indirimi ile yıl sonu satış rakamlarında 600-650 bin bandının yakalanmasına vesile olacaktır.

Sektörümüzün taleplerini dinleyen ve desteklerini esirgemeyen Hazine ve Maliye Bakanımız Sn.Dr. Berat Albayrak ve çok değerli ekibine meslektaşlarımız adına bu değerli destek için çok teşekkür ediyoruz.

Otomobiller ve Ticari Araçlar için ÖTV ve KDV düzenlemesine ilişkin Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt’un değerlendirmesi

Motor hacmi 1600 cc altındaki araçlara gelen 15 puanlık indirim ile birlikte ticari araçlardaki yüzde 18’lik KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi satışların artmasına ciddi anlamda destek verecektir. Zor bir dönemden geçerken böyle bir uygulamayı devreye almak hem sektörü hem de otomobil ve ticari araç almayı düşünenleri oldukça mutlu etmiştir. Bunun yanında 1800 cc hibrit araçlara da 15 puanlık indirim gelmesi bizleri ayrıca memnun etmiştir.

Sektörümüz bugüne kadar her zaman bardağın dolu tarafına bakmaya gayret gösteren bir yaklaşım içinde oldu. Sektörümüz kasım ve aralık aylarında neler olacağına göre bir önlem almayı düşünüyordu. Yüzde 70’lere varan daralmanın yaşandığı dönemde bile ümidimizi kaybetmiyorduk. Bu açıdan baktığımızda böyle bir hamle tam da zamanında geldi. Kasım ve aralık ayları otomobil piyasasının hareket beklediği bir dönemdi. Bu dönemde bu indirimlerin çok olumlu katkısı olacaktır.

Sektörümüzü rahatlatmasını beklediğimiz bu gelişmeler için Bakanımız Sayın Berat Albayrak’a da çok teşekkür ediyoruz.

Bunları da beğenebilirsin