IVECO her zaman müşteri ihtiyaçlarını dikkate alarak ürünlerini geliştiriyor

Iveco Türkiye Genel Müdürü Roberto Camatta 

Iveco Türkiye, ticari araçlar alanında üretim yapan dünyanın en büyük şirketlerinden biri. Iveco Türkiye’nin genel yapılanmasından ve faaliyet alanlarından bahsedebilir misiniz?

IVECO dünyada sadece ticari araç üreten ve ürün gamı en geniş markalardan biri ve biz Türkiye’de, Avrupa’da var olan tüm IVECO ürün gamını eksiksiz sunuyoruz. 3,5 tonda Daily, orta segmentde Eurocargo, ağır segmentde Stralis, Trakker ve Astra.

Türkiye’de IVECO markası olarak 40 yılı aşan bir süredir faaliyet gösteriyoruz, 30 satış noktamız, 54 satış sonrası noktamız var. CNH Industrial isimli otomotiv alanında dünyanın en büyük kuruluşlarından biri olan bir grubun markasıyız.

Ürünlerimizi Avrupa’nın çeşitli yerlerinde altın ve gümüş madalyalı fabrikalarda üretiliyor.

Ürünlerinizden kısaca bahseder misiniz? Hangi araçlarınızla ön plana çıkıyorsunuz?

Her segmentde ürüne sahibiz tabii farklı segmentlerde farklı başarı seviyelerimiz var.

Eurocargo kendi segmentinde lider bir ürün. Daily hafif ticari araç segmentindeki ürünümüz, sınıfında dayanıklı C kesiti, kalın kamyon şasisine sahip tek model.

Ağır vasıtada geçen ay Stralis X-Way’in lansmanını gerçekleştirdik. X-Way’in ürün gamına eklenmesi ile IVECO, off-road ağır vasıta segmentinde, hafif off-roadtan ağır off-roada kadar çok geniş bir ürün gamına sahip hale geldi. X-Way’i Avrupa ile aynı anda pazara sunuyoruz. IVECO her zaman müşteri ihtiyaçlarını dikkate alarak ürünlerini geliştirmiştir. X-Way de bu yaklaşımın bir ürünü. Amacımız müşterinin toplam sahip olma maliyetini düşürmek. Özellikle hafriyatta müşteri on-road çekici tercih ediyordu ancak bu araçlar yükleme ve boşaltma sahalarına girdiğinde sorunlar yaşanıyordu. Şimdi X-Way çekici hem çelik tampon ve kalın şasisi ile hem bir off-road kadar sağlam hem de uzun yolda bir on-road çekici konforuna sahip.

Iveco Türkiye’nin genel satış ve pazarlama çalışmalarınızdan bahseder misiniz? Hangi bölge ve ülkeler ön plana çıkıyor?

Her bölgede satış ve satış sonrası noktalarımız var, bizim için her bölge önemli. Ürün gruplarına bakarsak, ağır vasıtada çekicide İstanbul, Mersin, Hatay ön plana çıkar. Diğer ürün gruplarında satışlarımızın yaklaşık %25’i İstanbul ve civarında gerçekleşiyor.

Otomotiv sektöründe son dönemde dijitalleşme, otonom araçlar ve elektrikli çözümler gündemi meşgul ediyor. Teknolojik anlamda önümüzdeki günlerde bizleri neler bekliyor?

IVECO özellikle çevre konusuna çok önem ver ve bu konuda çok sayıda ödüle sahip bir marka. IVECO aynı zamanda çevreci doğal gazlı araçlarda da lider. IVECO geçtiğimiz yıl Avrupa’da “Yılın Sürdürülebilir Kamyonu” ödüllerinde iki kategoride zafere ulaştı. Sektörde sürdürülebilirliğe olan ilginin artması ödül serisinin düzenlenmesine katkı sağladı. 2016’da tanıtılan en çevreci taşımacılık araçları “dağıtım”, “çekici” ve “van” kategorisinde değerlendirildi. IVECO tüm kategorilere aday gösterilen tek marka oldu: Stralis NP (Natural Power) çekici kategorisinde, Eurocargo CNG dağıtım kategorisinde, Daily Electric ise van kategorisinde ödüle aday gösterildi.

Sıkıştırılmış doğal gazla çalışan IVECO Eurocargo CNG, dağıtım kategorisinde “Yılın Sürdürülebilir Kamyonu” seçildi. Tector 6 motoruyla düşük salınım, yüksek verimlilik ve düşük bakım maliyeti avantajları sunan araç, Euro VI standartlarında olması sayesinde de şehir merkezlerindeki salınım ve ses sınırı olan alanlara girebiliyor.

Jüriye göre doğal gazlı IVECO Tector 6 motoru çevrecilik konusunda lider; pratik olarak parçacık atığı yok, karbondioksit salınımı düşürülmüş (Biyometan kullanıldığı takdirde ek %80’lik azalma) ve motor sesi 60 desibelin altında.

Türkiye ticari araçlar sektörü, kendi bölgesi başta olmak üzere Avrupa ya da dünyada nasıl bir konumda? Bu konumun geliştirilip iyileştirilmesi için ne tür adımların atılması gerekiyor?

Türkiye hali hazırda Avrupa’nın 4 ya da 5. büyük ticari araç pazarı. Bu pazarı daha da geliştirmenin tek yolu istikrarlı ekonomik büyüme ve coğrafyamızda çevre ülkeler ile iyi ilişkiler. Bunlar olduğu sürece ticari araç pazarı da diğer sektörler ile beraber gelişecektir. Ekonomik büyüme ve bölgesel istikrar olmadan ticari araç pazarının da büyümesini beklemek doğru olmaz.

2018 yılı için markanız ve kurumunuz için genel öngörünüz nelerdir? Bu yıl içerisinde nasıl bir strateji ile hareket etmeyi düşünüyorsunuz?

Biz 2018 yılında şu ana kadar bütçe hedeflerini tutturduk ancak son aylarda ekonomide yaşanan sıkıntılar, ve özellikle kurlardaki oynaklık bizi ve müşteriyi çok zor durumda bırakıyor. Tek ümidimiz seçim sonrası daha sakin ve stabil bir sürece geçilmesi. Biz IVECO olarak uzun vadede Türkiye pazarına inanıyoruz ve güveniyoruz.

 

 

Bunları da beğenebilirsin