“Hidromas’ta kalite her şeyden önce gelir”

 

Hidromas A.Ş. Satış Müdürü

Fatma Bıçakçı

 

Uzun zamandır sektör içerisinde yer alan bir firmasınız. Bize kendinizi ve deneyimlerinizi aktarabilir misiniz?

Araç üstü imalat sektöründe Hidromas A.Ş. olarak 42 yıldır hidrolik ekipman ihtiyaçlarını karşılıyoruz. 2015 yılının ilk yarısında Konya 2. organize sanayi bölgesinde yer alan eski fabrikamızı 3. organize sanayi bölgesinde bulunan yeni fabrikamıza taşıdık. Şu anda üretim yaptığımız tesisimiz toplamda 50.000 metrekarelik bir alanı kapsıyor. Bunun 24.000 metrekaresi ise kapalı olmak üzere planlandı. Hidromas A.Ş. bünyesinde 96’sı mavi yaka 35’i ise beyaz yaka olmak üzere toplamda 131 personel bulunuyor. Vizyon olarak firmamız adına fark yaratacak kaliteli ürünleri ön plana çıkararak en kaliteli ürünü en uygun biçimde sunan, müşteri memnuniyetini en üst seviyeye taşıyarak sürekli pozitif büyümeyi sağlayan ve tüm paydaşlarını mutlu edebilen bir dünya şirketi olarak hizmet vermeyi belirledik. Bizim en büyük amacımız ise yenilik ve gelişmelere açık, insan ve çevre dostu bir yaklaşımla kaynaklarımızı etkin ve verimli kullanıp uluslararası standartlar çerçevesinde ekonomik, kaliteli ve müşteri beklentilerini aşan ürünler sunmaktır.

 

Ürün gamınızla ilgili daha detaylı bilgiler aktarabilir misiniz?

Öncelik olarak ara üstü ve treyler damperleri olmak üzere çöp aracı ve araç üstü preslerin hidrolik aksamlarının imalatında hizmet veriyoruz. Sistem elemanlarının uyum içerisinde ve sorunsuz çalışması, hidrolik sistemlerde verimliliği arttırmanın en önemli prensibi. Bu ahengi yakalamamızın en büyük sırrı ise pazara sunduğumuz hidrolik kitlerimizdeki bütün elemanları kendi bünyemizde üretmemiz. Hidromas A.Ş. küresel çaptaki rakipleri içerisinde silindir, pompa, valf, pto, yağ tankları, pnömatik sistemler ile bağlantı ekipmanlarını kendi bünyesinde üreten tek firma. Bu alanda da fark yaratıyoruz. Çalışma sahasında yapmış olduğumuz incelemeler ve almış olduğumuz geri bildirimler Hidromas markası adı altında paket olarak sunulan ürünlerin bir bütün olarak kullanılması verimliliği ve yüksek performansı artırıyor. Burada son kullanıcı memnuniyetini de ileri noktalara taşıyoruz.

 

Firma olarak ürettiğiniz ve öne çıkan ürününüz hangisi?

Hidromas olarak bütün ürünlerimizde verimliliği en üst seviyeye çıkarmak ana prensibimiz. Burada performans ve kalite bağlamında çok önemli çalışmalar yapıyoruz. Bütün ürünlerimiz muadillerine kıyasla üstün özelliklere sahip ve öncü konumda bulunuyor. Teleskobik silindirlerimiz ise ana ürün grubumuz. Burada Klasik ve Gold serisi olmak üzere iki seri bandı şeklinde üretim yapıyoruz. Klasik seri eskisine oranla önemini biraz kaybetse de halen İran gibi pazarlarda ilgi görüyor. Üretim hacmimize baktığımızda ise Klasik seri yüzde 15 kadar bir paya sahip. Gold Serisi teleskobik silindirlerimiz ise şu anda en önemli ürünümüz. Dünyada ve Türkiye’de en zorlu çalışma koşullarında sorunsuz olarak çalışan silindirlerimiz kaliteleriyle kendilerini kanıtlamış durumda. Ürünlerimizi sahaya sürmeden önce 6 ay kadar testlere tabii tutuyoruz. Bütün ürünlerimiz için test raporları çıkarıyoruz. Hammaddelerimizin büyük bir kısmını İtalya’dan ihraç ediyoruz. Hammadde stoklarımızı doğru bir şekilde oluşturuyoruz. Bu sayede sürekli olarak yenilikler yapmaya elverişli bir firma haline geliyoruz. Hidromas Gold Serisi, küresel ölçekteki pazarda bilinirliği yüksek bir marka değeri haline gelmiştir.

 

Hidromas A.Ş’nin yereldeki ve ulusaldaki konumu ne durumda, pazar payınız ne büyüklükte?

 

Hidromas, bugüne kadar yaptığı çalışmalarla her alanda kendisini kanıtlamış bir marka. Toplam üretimimizin yüzde 60’ını ihraç ediyoruz, yüzde 40 gibi bir dilimini ise yurt içi pazara sunuyoruz. Arabistan pazarında büyük söz sahibiydik. Ancak yaşanan körfez ve petrol krizi ile birlikte oradaki pazar payımızda daralma oldu. Bundan dolayı da yurt içi ve yurt dışı satış oranlarımızı yarı yarıya olarak belirledik. Hidromas olarak Türkiye pazarının yüzde 80’ine ürün ve hizmetlerimizi sunmaya devam ediyoruz. Başta Avusturalya olmak üzere 6 kıtada toplam 55-60 ülkeye ihracat yapıyoruz. Firmamız özellikle Orta Doğu bölgesinde çok güçlü bir konumda ve Avrupa Birliği ülkeleriyle de önemli oranda ticari ilişkiler içerisinde. Mevcut pazar bölgelerimiz haricinde yeni pazarlar olarak Rusya ve Güney Amerika’yı hedef belirleyen Hidromas, bu bölgelere ilişkin stratejik pazar çalışmalarına da devam ediyor. Rusya pazarı bizim için büyük önem taşıyor. Pazarların rekabetçi bir hal alması sonucunda da elimizde bulunan kâr payını korumaya çalışıyoruz. Dolayısıyla bu bölgenin pazar payı ile ilgili girişimlerimizi ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

 

Bir firma için kalite, ürün satışı ve sonrasında müşterilerine sağladığı çözümlerden geçiyor. Hidromas olarak sizin bu doğrultudaki çözüm önerileriniz nelerdir?

Hidromas olarak dünya standartlarında ürünler ile sektöre hizmet veriyoruz. Kalite anlayışımızı geliştirmek ve ürünlerimizin kalitesini arttırmak için sürekli olarak çalışıyoruz. Kalite hususunda küresel çaptaki rakiplerimizle karşılaştırılıyoruz. Fiyat olarak ise maalesef kalitesiz ürünlerle kıyaslanma gibi bir durum söz konusu. Bu durum ise özellikle iç piyasada merdiven altı diye tabir ettiğimiz üreticilerin işine geliyor. Bu tarzdaki ürünler kısa sürede arıza gösterip garanti ve yedek parça konusunda müşterilerini hayal kırıklığına uğratabiliyor. Müşteride değer yaratmak, aynı zamanda müşterinin yaptığı ödeme karşılığında ona beklentisinin fazlasını verebilmek anlamına da geliyor. Satış sonrası hizmetler ise satışı gerçekleşen ürünlerin kalite ve fiyat analizleri kadar hayati öneme sahip bir diğer konu. Firmamızın en büyük gücü ise servis birimimiz. Türkiye’nin 7 bölgesinde ve dünyanın çeşitli bölgelerinde çok geniş bir servis ağına sahip olan Hidromas, oluşabilecek arıza durumlarına karşı hızlı müdahale etme yeteneğine sahiptir. Ürünlerimizin üretim hatalarına karşı 1 yıl garanti kapsamında olup yedek parça temini konusunda da son kullanıcılara anında yardımcı olabilecek stok ve beceriye sahibiz. Türkiye genelinde yetkili bayilerimiz aracılığıyla müşterilerimize zaman ve maliyet konusunda üst düzey hizmet vermeye devam ediyoruz.


2018 yılında nasıl bir başlangıç yaptınız ve bu yıl beklentileriniz nelerdir?

2018 yılı, bizim için geçen yılın ilk çeyreğinden farksız bir yıl oldu. Biz Nisan ayı ile beraber satışlarımızın daha da fazla artacağını düşünüyoruz. Yurt içi ve yurt dışı çalışmalarımızın bu süreci hızlandıracağını düşünüyoruz. Bu yıl içindeki istatistiklerimiz iyi, hatta biz talepleri karşılayabilir miyiz diye düşünüyoruz. Yurt içi pazarına bakıldığında son iki aylık süre periyodunda son 5 yılın en iyi sezonunu geçiriyoruz diyebilirim. 2018 yılından genel olarak umutluyuz.

Hidromas’ın pazarlama ve tanıtım faaliyetleri için izlediğiniz stratejilerden bahseder misiniz? Bu yıl hangi fuarlara katılmayı düşünüyorsunuz?

Hidromas olarak geçen yılı herhangi bir tanıtım faaliyetinde bulunmadan geçirdik. Ancak bu yıl iki tane önem arz eden fuara katılacağız. Comvex ve Automechanika İstanbul fuarlarında olacağız. Bu fuarlar bizim tanıtımımız açısında önemli. Bununla beraber reklam faaliyetlerine de ağırlık vermek istiyoruz. Yıllık pazarlama planlarımızı oluşturduk. Ancak önümüzdeki dönem içerisinde de tanıtım planlarımız üzerinde de çalışacağız.

Bunları da beğenebilirsin