Hıdırusta Otomotiv 20 yaşında

Hıdırusta Otomotiv, yenilikçi ürünler, hizmetler ve çözümler ile tüm iş ortakları için değer yaratmaya odaklandığı “20 yılı” geride bırakmanın gururunu yaşıyor. “Asıl yolculuğumuz şimdi başlıyor” diyen şirketin Genel Müdürü Rıza Şahin, yenileme pazarına ve iş ortaklarına kattıkları değeri her geçen gün daha da ileriye taşımanın en büyük hedefleri olacağını vurguluyor. “Başarı öykümüzü birlikte yazdığımız tüm çalışanlarımıza ve iş ortaklarımıza teşekkür ediyoruz. Çok daha büyük başarılara imza atmaya hazırız, çünkü asıl yolculuğumuz şimdi başlıyor.” diyen Hıdırusta Otomotiv Genel Müdürü Rıza Şahin ile şirketin 20 yıllık yolculuğunu ve gelecek hedeflerini konuştuk.

Hıdırusta’nın kuruluş öyküsünü bizimle paylaşabilir misiniz?
Hıdırusta Otomotiv bayrağı altında 20. yılını kutlayan şirketimizin geçmişi aslında 70’li yılların sonuna uzanıyor. 1978 yılında perakende satışlar ile Mercedes-Benz ve MAN yedek parça piyasasında başlayan faaliyetlerimizin bugünkü odağında “toptan yedek parça dağıtımı” var. Şirketimizin temellerini atan ve bize çok değerli bir miras bırakan saygıdeğer büyüğümüz, sektörümüzde “Hıdır Usta” olarak tanınan merhum Hıdır Şahin’e çok şey borçluyuz. Bu vesileyle zamansız kaybettiğimiz Hıdır Şahin’i rahmetle anıyoruz. Emanetini hep birlikte yaşatmaya ve daha yükseklere taşımak üzere var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

Sağlam temeller üzerine inşa edilen Hıdırusta’yı geçmişten bugüne taşıyan değerler nelerdir?

İşimizi en iyi şekilde yapmamızı sağlayacak insan kaynağına, teknik bilgiye ve donanıma sahibiz. Dünden bugüne tüm iş ortaklarımızın memnuniyetini üst seviyede karşılayabilecek ürün ve hizmetler sunmak, süreçlerimizi iyileştirecek ve tüm paydaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak teknolojiyi kullanmak, sektörümüzün gelişimine katkı sunmak en önemli hedefimiz oldu.

Vizyonumuzun hedeflerini yerine getirmek için sürekli bir çaba gösterirken, aynı zamanda işimize olan tutkumuz, doğruluk bilincimiz, girişimci ve yenilikçi ruhumuz ile örnek olmaya çalışıyoruz. Yaptığımız tüm işlerde bize rehberlik eden bu değerler, kuruluşumuzun temel taşlarını oluşturuyor.

Yedek parça sektörüne adım attığı günden bu yana “değişim ve gelişimi” kendine ilke edinen Hıdırusta bugün hangi noktada?
Hıdırusta Otomotiv olarak bugün “Yedek Parça Deponuz” misyonuyla Türkiye genelindeki 2000’i aşkın lokasyona dağıtım yapıyoruz. Bugün ulaştığımız başarının perde arkasında ürün yelpazemiz, yaygın dağıtım ağımız ve güçlü iş ortaklarımız başrolleri paylaşıyor.
Motor, şanzıman, diferansiyel, elektrik, karoseri, şasi parçaları, treyler ve körük ürün gruplarında hizmet veren şirketimiz, bu kapsamda 60’ı aşkın dünya markasının temsilciliğini yapıyor.

MAN ve Mercedes-Benz marka ağır vasıtaların yedek parça tedariğinde sektör liderliğimizi sürdürüyoruz. Yaklaşık iki yıl önce bu alandaki tecrübemizi yeni araç gruplarımıza da taşıdık. DAF, Volvo, Renault, Scania, Iveco ve Ford markalı ticari araçlar için de parça tedariğine başladık. Kısa sürede de hızlı bir büyüme ivmesi yakaladığımızı söyleyebiliriz. 2017 yılında ise ağır vasıtanın ardından kulvarımızı hafif ticari araçlar ile genişletme kararı aldık ve bu konudaki altyapı çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

“Şubeleşme” adımları, Hıdırusta’nın geçmişinde önemli bir kilometre taşı… Bugün kaç farklı noktada müşterilerinize ulaşıyorsunuz? Bu zincire yeni halkalar ekleme yönünde planlarınız var mı?
Şubeleşme çalışmalarımız konusunda ilk adımı 2013 yılı sonunda attık ve Gaziantep şubemizi devreye aldık. Hemen ardından Ankara, Samsun ve İzmir şubelerimiz geldi. Zincirin son halkası olan İstanbul Anadolu Yakası şubemiz ise Eylül 2015 tarihinde açıldı.

İstanbul / Başakşehir’deki merkezimizin yanı sıra, 5 farklı lokasyondaki şubemiz lojistik gücümüzü önemli ölçüde pekiştirdi, müşteri memnuniyetimizi artırdı. En önemlisi de, güçlü stok yapımız sayesinde müşterilerimizin gerçek anlamda “Yedek Parça Deposu” olarak hizmet verir konuma ulaştık. Kısa vadede yeni bir şube yatırım planımız olmamakla birlikte, 2020 planlarımız çerçevesinde Türkiye’nin toplam 10 farklı noktasında Hıdırusta bayrağını dalgalandırmayı hedefliyoruz.

Son dönemde yoğunlaştığınız alanlardan biri de sosyal sorumluluk projeleri… Bu alanda ajandanızda hangi başlıklar var?
İlk günden bu yana farklı projelerle daha çok insana dokunmak, değer yaratmak için çabalıyoruz. Son yıllarda sosyal sorumluluk ve sponsorluk projelerimiz daha çok ete kemiğe büründü ve kurumsal bir kimlik kazandı. Bu alandaki çalışmalarımızın ilk örneği Soma’da yaşanan maden kazası sonrasında Türk Psikologlar Derneği’nin çalışmalarına verdiğimiz destekti.

Sonrasında geçtiğimiz yıl içinde mesleki eğitime verdiğimiz önemin bir göstergesi olarak Özel İkitelli OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile uzun soluklu bir işbirliğinin ilk adımını attık ve okulun Otomotiv Teknolojisi bölümünde öğrenim gören 600’ü aşkın öğrencinin yıl boyunca öğrenim göreceği meslek kitaplarının baskısını üstlendik. Projemiz, öğrencilerin sektörü daha yakından tanıması adına gerçekleştirdiğimiz organizasyonlarla devam ediyor.

Son projemiz ise, Türk Kızılay’ı işbirliği ile yürüttüğümüz “Sorumluluk Kanımızda Var” projemizdi. Bu kapsamda geçtiğimiz Şubat ayında çalışanlarımızın ve iş ortaklarımızın geniş katılım gösterdiği bir kan bağışı organizasyonu düzenledik. Bu gelecek yıllarda da devam edecek bir projenin ilk adımı oldu.

2017 yılı temamızı ise “yeşil” olarak belirledik ve geçtiğimiz yıl Orman Haftasına özel başlattığımız “fidan bağışı” organizasyonumuza bu yıl da devam ediyoruz. Orman Haftası kapsamında aldığımız siparişlerimizi fidana dönüştürüp gelecek nesillere miras bırakıyoruz.

Gelecek 20 yılda, Hıdırusta’yı nerede göreceğiz?
Geçmişe gururla, geleceğe ise büyük bir umutla bakıyoruz. Öncelikle bize emek, özveri ve adanmışlıklarıyla katkıda bulunan tüm çalışanlarımıza, iş ortaklarımıza ve müşterilerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bundan sonraki süreçte, teknolojinin getirdiği fırsatlardan yararlanmayı, ürün portföyümüzü güçlendirmeyi, hem iş ortaklarımıza hem de topluma daha çok değer katacak projeler geliştirmeyi hedefliyoruz. Bir diğer önemli misyonumuz da sektörümüzün gelişimine katkı sunmak olacak. Kurucuları arasında yer aldığımız “Türkiye’nin Öncü Yedek Parça Dağıtım Ağı” olan TATCOM şemsiyesi altında güçlü adımlar atmaya, yönetiminde olduğumuz Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS) ve İstanbul Ticaret Odası 52. Komite’nin çalışmalarında aktif görev almayı sürdüreceğiz.

Bunları da beğenebilirsin