Dünya Karayolu Yolcu Taşımacılığı İstanbul’da Ele Alındı

Dünyadaki tüm karayolu yolcu taşımacılarını tek çatı altında toplama vizyonuyla Türkiye merkezli olarak kurulan IPRU, 1. Olağan Genel Kurulu’nu İstanbul’da gerçekleştirdi. IPRU’nun ilk Genel Kuruluna 17 üye ülkeden 100’e yakın temsilci katıldı. Genel Kurul sonucunda, Genel Başkanlıkgörevine Fatih Tamay seçildi.

Karayolu yolcu taşımacılığı alanında, Türkiye merkezli olarak kurulan ilk uluslararası sivil toplum kuruluşu olma unvanını elinde bulunduran Uluslararası Karayolu Yolcu Taşımacıları Birliği (IPRU) 1. Olağan Genel Kurulu’nu, 20 Ağustos 2015 tarihinde gerçekleştirdi. IPRU’nun ilk genel kuruluna; Karayolu Düzenleme Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, İstanbul Ulaştırma Bölge Müdürü Hamza Demirdelen, TOBB Karayolu Yolcu Taşımacıları Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Mehmet Erdoğan, Uluslararası ve Yurtiçi Otobüsçüler Federasyonu Genel Başkanı Başkanı İmran Okumuş, Bayrampaşa Belediye Başkanı Atilla Aydıner, 17 üye ülke ve 2 gözlemci ülkeden 100’e yakın temsilci katıldı.

Açılış konuşmalarının ardından, Genel Başkan ve Yönetim Kurulu Üyelerinin seçilmesiyle genel kurul sona erdi. IPRU’nun 1. Olağan Genel Kurulu’nda, 17 üye ülkeden katılan delegasyon üyelerinin tamamının oyunu alan Fatih Tamay, Genel Başkanlığa seçildi. Önümüzdeki dönemde IPRU’ya üye olması beklenen şu anda gözlemci statüsünde bulunan Somali ve Cibuti de Genel Kurula temsilci gönderdi.

IPRU’nun ilk genel kurulunda genel başkanlık görevine seçilmenin büyük bir onur olduğunu söyleyen Fatih Tamay; “IPRU’nun oluşumunda verdiği büyük destekler nedeniyle başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’na, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanımız Sayın Binali Yıldırım’a, bu projeye baştan beri destek veren Müşteşar Yardımcısı Sayın Talat Aydın’a, Kurucu Genel Başkanımız Sayın Galip Öztürk’e, çok teşekkür ediyorum. Ayrıca bu projenin gerçekleşmesi için emek veren TOFED’deki arkadaşlarımıza da çok teşekkür ediyorum. Hedefimiz büyük. Mobilitenin ve seyahat arzusunun giderek arttığı günümüzde, misyonumuz; başta Avrupa, Asya, Afrika ülkeleri olmak üzere, global anlamda karayolu yolcu taşımacılarını bir araya getirmek, standartları belirlemek, teknik ve ticari işbirliğini geliştirmektir” diye konuştu.

Ulaştırma Bakanlığı’ndan IPRU’ya tam destek
Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın da IPRU’yu desteklediğini belirten Karayolu Düzenleme Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Yılmaz; “IPRU kurulduğundan bugüne kadar, Bakanlığımız ile koordineli olarak çalışmalarına çok aktif bir şekilde devam etmektedir. Bizler anlaşmamızın bulunduğu 58 ülke ile yaptığımız toplantılarda IPRU’nun tanıtımına da katkılar sunduk ve gerekli titizliği her zaman gösterdik. IPRU, karayolu yolcu taşımacılığı konusunda ülkelerin birbirlerine desteklerini ve işbirliğini ön planda tutan bir oluşum. Ayrıca diğer uluslararası kuruluşlarla olduğu gibi standardizasyonlarla da ilgileniyor. IPRU üyeleri, ulaştırma sektörünün işleyişinin daha da geliştirilmesi ile ilgili olarak her zaman için önemli işbirliği imkânları bulacaklardır” dedi.

“Uluslararası standartları IPRU oluşturmalı”
IPRU’nun çok önemli bir misyonu üstlendiğini vurgulayan TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım; “Dünyada bugün en çok konuşulan şey ulaşım sisteminin entegrasyonu, yani kombine taşımacılıktır. Karayolu yolcu taşımcılığı yoksa, kombine taşımacılık da yok demektir. Bu manada karayolu yolcu taşımacılığının temsilcisi olan sizler ülkelerinizde çok daha etkin faaliyet sürdürmek zorundasınız. Ulaştırmanın önündeki engelleri kaldırmak durumundasınız. Regülasyonlar başta olmak üzere, ulaşımın önünde engeller var. Diğer taşımacılık türlerine sübvansiyon verildiği halde ve bizler toplu taşımacılık yaptığımız halde göz ardı edilebiliyoruz. Bunlarla mücadele etmemiz lazım. Karayolu yolcu taşımacılığının uluslararası standartlarını mutlaka IPRU’nun oluşturması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Karayolu yolcu taşımacılığının önemi artacak”
IPRU’nun karayolu yolcu taşımacılığının önemini daha da artıracağının altını çizen TOFED Genel Başkanı Mehmet Erdoğan; “IPRU’nun kuruluşunda emeği geçen bütün arkadaşlarımıza; Ali Çıkkan, Mevlüt İlgin başta olmak üzere, Kurucu Başkanımız Galip Öztürk’e desteklerinden dolayı teşekkür ederim. IPRU’nun genel amacı; tüm dünyada toplumun menfaatlerini göz önünde bulundurarak, karayolu yolcu taşımacılığının önemini korumak, geliştirmek, ülkeler arasındaki ekonomik ve teknik işbirliğini tesis etmektir. Bizler de bu çerçevede gayretlerimizi sürdürüyoruz. Öncelikle üye ülke sayısını 50’lere çıkartmak daha sonra da Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’ne akredite olmak için çalışmalar yapacağız” dedi.

Bunları da beğenebilirsin